Balıkesir Merkezde Gezilecek 10 Yer

1. Kuvayi Milliye Müzesi

Burası Neresi? Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi binası, 1840’da Karesi Sancağı Defterdarı Giridizade Mehmet Paşa’nın konağı olarak inşa edilmiştir. Bina, 1919 İzmir’in işgalinden sonra uzun yıllar II. Kolordu Komutanlığı’na karargah olarak hizmet vermiştir. 1947-1988 yılları arasında ise belediye hizmet binası olarak kullanılan yapı restore edilerek, 1996’da müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Kuvayi Milliye Müzesi, zemin ve üst kat olmak üzere toplam iki kattan oluşuyor. Zemin kat Balıkesir’de Kuva-yi Milliye’nin kurulmasına öncülük etmiş kahramanlar ve Mustafa Kemal Atatürk için düzenlenmiş. Ayrıca Kuvayi Milliye’yi kuran kahramanların ve kongrenin kararları, bu kahramanların kişisel eşyaları, fotoğrafları ve Atatürk ile eşi Latife Hanım’ın balmumu heykelleri de bu katta bulunuyor.

Müzenin ikinci katında ise; şehirdeki tarih öncesi dönemlerden başlayarak günümüze kadar kesintisiz devam eden, şehrin binlerce yıllık geçmişini yansıtan etnografik ve arkeolojik eserler kronolojik olarak, bulunduğu yerlere göre sergileniyor.

Kaçırmayın! Bunun yanı sıra Adramytteion, Antandros, Daskyleion ve Kyzikos antik kentlerinin adının verildiği sergi salonlarında, söz konusu kentlerde yapılmış bilimsel ve kurtarma kazılarında bulunan eserler yer alıyor.

  • Adres: Dumlupınar, Anafartalar Cd. No: 58, 10010 Karesi/Balıkesir
  • Tel: (0266) 243 31 81
  • Çalışma saatleri: Yaz Sezonu 08.30 – 17.30 | Kış Sezonu 08.00 – 17.00 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz

2. Balıkesir Saat Kulesi

Burası Neresi? Balıkesir şehir merkezinde bulunan Saat Kulesi, 1827 yılında, Silistre Valisi Girit-i Zade Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Balıkesir’in sembolize eden tarihi miraslardan biri olan Saat Kulesi, toplam 20 metre yüksekliğinde, beş katlı bir yapı olup; mimari yapısı itibariyle Galatasaray Kulesi’ne benzetilmektedir. 1897 yılında deprem sonucu yıkılan kule, daha sonra 1901’de Ömer Ali Bey tarafından tekrar yaptırılmıştır. Balıkesir Saat Kulesi, Klasik Osmanlı mimarisinin iyi bir örneğini teşkil etmektedir.

  • Adres: Dumlupınar, 10100 Balıkesir Merkez/Balıkesir
  • Tel: (0266) 241 98 29
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz

3. Balıkesir Zağnos Paşa Camii

Kentin merkezinde, Mustafa Fakıh Mahallesi’nde, çarşı içerisinde yer alır. Cami, türbe ve hamamdan oluşan bir külliye durumundadır. Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Mehmed Paşa tarafından 1461’de yaptırılmıştır. Külliyeden sadece hamam orijinal durumunda günümüze gelebilmiştir. 1897 yılında yıkılan cami ve türbe 1908’de Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından yeniden yaptırılmıştır. Balıkesir’in en büyük camisi olup, kare plânlıdır. Düzgün yontma taş ve kesme taştan yapılmıştır. Ortada dört ayak üzerine oturtulmuş merkezi bir kubbe etrafında dört adet köşe kubbesi ve aralarında yarım daire tonozlar yerleştirilerek yapılmıştır. Caminin son cemaat yeri yoktur. İç bölüme kuzey, doğu ve batıdaki çift kanatlı ahşap kapılarla girilir. Üç yanda da kapıların önünde dört köşeli mermer sütunların taşıdığı, ahşap tavanlı, kurşun kaplı, eğimli bir çatı ile örtülü sundurmalar yer almaktadır. Caminin ahşap kadınlar mahfili, kuzey koridoru boyunca uzanır. Ahşap yivli altı sütuna oturan mahfil, kafeslidir. Giriş kapısı dışarıdadır. Mihrap, son dönem Türk sanatı özelliklerini taşıyan en güzel örneklerdendir. Minare caminin kuzeybatı köşesindedir. Balıkesir eşrafından Arabacıoğulları’ndan Hacı Hafız Efendi yaptırmıştır. Barok üslupta ve kesme taştandır. Merkezi kubbe 1897 depreminde yıkılmış,1902 tarihinde yeniden yapılmıştır. Kapı üzerinde Kelime-i Tevhid Ebced hesabı ile ilk inşaat tarihi olan h. 865 (1464) tarihi okunmaktadır.

Cami avlusunda türbe, hazire ve şadırvan bulunmaktadır. 07.02.1923 tarihinde Atatürk bu camide ünlü hutbesini okutmuştur. Batıda, minare kaidesinin hemen yanında muvakkithane yer almaktadır. Kesme taştan yapılmıştır. Caminin avlusunda, biri kuzeyde, diğeri batıda olmak üzere iki şadırvan bulunmaktadır. Kuzeydeki şadırvan on iki köşelidir. Mermer şadırvanın içi Paşa Hamamı'ndan gelen su ile doludur. Ortasında mermerden, dilimli fıskiyesi vardır. Son yıllarda şadırvanın üstü beş sade sütuna oturan bir kubbe ile örtülmüştür. Diğer şadırvan ise, caminin ikinci kez yapımında yapılmıştır. Biçimi ve örtüsü açısından kuzeydekinin aynıdır. Yalnız musluklu panolarda kabartma süsler vardır ve fıskiyesi farklıdır. Ayrıca caminin dışında, kuzeydoğu köşesinde, mermerden beş yüzlü bir şadırvan daha vardır. Her yüzünde, kemerler ile bağlanmış çift gömme sütunlar bulunmaktadır. Caminin avlusunun güneyinde, güneş saati vardır. Kısa ve kalın bir sütunun üzerine oturtulmuş bir tablada saat dilimleri işaretlenmiştir. Ortasında demir bir çubuk vardır. Saat demir çerçeveli olup dilimler silinmiştir.

4. Balıkesir Şeyh Lütfullah Camii

Lütfullah Mahallesi’nde yer almaktadır. Cami 1429’da yapılmıştır. XVI. yüzyılda Hacı Bayram-ı Veli’nin arkadaşlarından Şeyh Lütfullah tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Orijinal konumu ile günümüze gelemeyen cami, 1907’de yenilenmiştir. Dikdörtgen plânlı kesme taş bir yapıdır. Son cemaat yerine üç basamaklı bir merdivenle çıkılır. Cephesi son cemaat yerinin üstüne rastlayan kadınlar mahfilinden ötürü iki katlı bir görünümdedir. İbadet yeri, düz ahşap bir çatı ile örtülü olup, mihrap duvarına dört, duvarlara da üçer pencere açılmıştır. Mihrap taştan, minberi ise ahşaptandır. Tek şerefeli kesme taş minaresi kare bir kaide üzerine silindirik biçimde oturtulmuştur. Caminin avlusunda sekiz köşeli, üzeri saçaklı bir kubbe ile örtülü şadırvanı bulunmaktadır.

5. Balıkesir Çamlık Tepesi

Şehrin hemen kenarında şehre hakim bir tepedir. Çamlarla kaplı tepede şehitler camii şehir kütüthanesi ve sosyal alanlar vardır.Çamlık tepesinden Balıkesir'e tepeden bakabilirsiniz.

6. Balıkesir Yıldırım Beyazıt Cami ve Külliyesi [Eski Cami]

Yıldırım Mahallesi’ nde yer alan Cami Balıkesir’ in en eski Osmanlı yapıtıdır. Yapım kitabesi bulunmamaktadır. Ancak çeşitli kaynaklardan ve vakfiyesinden 1388’de Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Oldukça büyük bir avlu içerisinde medrese ve imaret ile birlikte külliye durumundadır. 1818’de ve 1897 depreminden sonra onarım görmüştür. Caminin içi dikdörtgen planlı olup, beşer sütunlu iki diziyle üç nefe ayrılmıştır. Kaidesiz olarak konan bu devşirme sütunların başlıkları da devşirme malzemedendir. Altısı bizans, üçü Osmanlı üslubunda, biri de eski bir kaide biçimindedir. Camide çevredeki yıkıntılardan alınmış devşirme mimari parçalar kullanılmıştır. Duvarları geniş derzli kesme taştandır. Sadece batı duvarında tek sıra tuğla vardır. Dış yüzeylerde yer yer ilk yapının izlerine rastlansa da, genel görünümüyle Geç dönem özelliklerini taşımaktadır.

Çatısı kiremitle örtülüdür. Yapının kıble yüzü diğer yüzler gibi sade olmakla birlikte, mihrabın iki yanında dikdörtgen pencerelerle bunların altında yuvarlak kemerli pencereleri bulunmaktadır. Batı cephesi daha hareketlidir. İki sıra halindeki pencerelerin alt sırada olanları orijinal olup, üst sıradaki yuvarlak kemerliler XIX. yüzyıl başlarındaki onarım sırasında yapılmıştır. Caminin kuzey, doğu ve batı duvarlarında birer kapısı vardır. Kuzeyde bulunan, ahşap ve camekanlı son cemaat yeri sonradan eklenmiştir. Dikdörtgen söveli cümle kapısının iki yanındaki stalaktit başlıklı kalın dört köşe payelerin üstünde kesme taştan basık bir sivri kemer yer alır. Kemerin içinde kapı sövelerinin üstünde bulunan alınlıkta bir çerçeve biçiminde yazıt yeri bulunmakta ancak içi boştur. Caminin batı duvarı ve buradaki giriş, kuzey girişine göre daha gösterişli yapılmıştır. Girişin üstü dört ahşap direğe oturan kiremit kaplı bir sundurma ile örtülmüştür. Bu bölümün ahşap tavanı oldukça süslü olup, ortada ampir bir göbek bulunmaktadır. 1897 depreminden sonra tavan yenilenmiştir. Mihrabın, dikdörtgen biçiminde duvarlardan dışarı taşan, kütlevi çerçeve bölümü de yenidir. Beş kenarlı mihrap nişinin kavsarası stalaktitlerle yukarı doğru daralmaktadır. Minber ahşaptır. Minaresi kuzeybatı köşesinde yer alır. Kesme taştan ve yenidir. Kare kaide üzerinde yükselen minare, silindirik gövdeli ve yivlidir. Gövde ile kaidenin birleştiği bölümde iki sıra bilezik vardır. Şerefenin altında da aynı biçimde bir bilezik bulunmaktadır.

Caminin avlusundaki şadırvan yenidir. Sekiz kenarlı memer havuzun her köşesinde yuvarlak gömme sütunlar yer alır. Üzeri beş direğe dayanan bir camekanla örtülüdür. Caminin kuzeydoğu köşesindeki imaret (Misafirhane-Zaviye) cami ile birlikte XIV. yüzyılın sonunda yapılmıştır. Orijinal durumu ile günümüze kadar gelebilmiştir. İlk Osmanlı Dönemi'nde sık görülen zaviye camiler tipinin en basit örneğidir. Moloz taştan yapılmış duvarları kirpi saçaklarla tamamlanmıştır. Büyük bir niş içinde yer alan yay kemerli cümle kapısı üzerinde mermer bir yazıt bulunmaktadır. Kapıyı zengin bir silme çevrelemektedir. Kenarları düzgün tuğla kemerli, pencere açıklıkları örtülüdür. İçeride, orta mekanın iki yanında, daha alçakta zaviye odaları bulunmaktadır. Orta mekan ahşapla örtülü olup, yan mekânlar tonoz ile örtülmüştür. Bina dıştan kiremit çatı ile kaplıdır. Cami avlusunda bulunan medrese 12 hücreli bir yapı olup, 1897 depreminden sonra yeniden yapılmıştır. Sadece dış duvarları orijinaldir.

7. Balıkesir Atatürk Evi

Karesi Atatürk Evi, Balıkesir merkez Karesi İlçesi Kuvayi Milliye Mahallesi'nde yer alan, Balıkesir Bölge Trafik Müdürlüğü yanında bulunan yaklaşık 8400 m2 alanda, içerisinde Anıtkabir'deki Aslanlı Yolun bir benzeri ile Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evden ilham alınarak yapılan, bu evin bir reprodüksiyonu olan projeye 2020 yılında başlanmış ve 10 Kasım 2021 günü açılışı yapılmıştır. İçerisinde ise zemin katta Atatürk ve Çocuk Bölümü, Atatürk'ün Balıkesir Ziyaretleri, Kütüphane ve Özçekim Odası, birinci katta Atatürk ve Milli Mücadele, Atatürk ve Devrimleri, Atatürk'ün Doğa Sevgisi, ikinci katta Şehitler Anı Alanı, Zübeyde Hanım Anı Alanı, Son Kurşun Koleksiyonu Sergisi, Balıkesir ve Kuvayi Milliye Odası, ile Gösterim Odası bulunmaktadır.

8. Balıkesir Kuvayi Milliye Anıtı

Kuvayi Milliye Anıtı, Balıkesir'in Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlığı simgelemek için yapılmıştır. Vali Utku Acun önderliğinde 2000'li yıllarda inşa edilmiştir. Anıt bir taca benzer ve üzerinde rölyefler vardır. Edremit yolu üzerinde Adnan Menderes Mahallesi sınırları içerisindedir.

9. Balıkesir Milli Kuvvetler Caddesi

Milli Kuvvetler Caddesi, 1912 yılında tren garının açılmasından sonra gelişmiş ve Balıkesir'in en önemli caddesi. Belediyece, 1913 yılında İstasyon Caddesi’nin (bugünkü Milli Kuvvetler Caddesi) açılması için pek çok istimlak gerçekleştirilmiştir. Milli Kuvvetler Caddesi, 1921 yılında granit parke taş ile döşenmiştir.

Balıkesir dendiğinde ilk akla gelen cadde Milli Kuvvetler Caddesidir. Milli Kuvvetler Caddesi olmadan Balıkesir olmaz.

Cumhuriyet Meydanı ile Alihikmetpaşa Meydanı arasında kalan bu uzun caddede, pek çok dükkan bulunmaktadır. Tren garının tam çaprazında kalan bu caddede ilk önce askeri gazinolar vardır. solda belediye binasının arka girişi vardır. Daha sonra sağlı sollu dükkanlar başlar. Belediye binasının karşısındaki aradan Toplu Taşıma Merkezine ulaşılır. caddeyi boydan boya yürümesi 15 dakika alır. Bu cadde üzerinde pek çok kolonya dükkanı bulunur. Halkbankası, Garanti Bankası, Akbank, Şekerbank bu caddedir. Cadde üzerinde eskiden kalan izler bulmak mümkündür. Pekçok eski bina vardır. Grand Yılmaz Otel bu caddenin üzerindedir. Bu cadde pekçok küçük sokağa açılır. Bu sokaklardan biri eski Şan sinemasının bulunduğu sokaktır. Burası Balıkesirin sinema merkeziydi.

Yolun sol tarafının arkası Eski Kuyumcular Mahallesidir. Sağ tarafı ise Yıldırım ve Hisariçi Mahalleleri vardır. Bu mahalleler Balıkesirin en eski mahalleleri olup oldukça sıkışık yapılar mevcuttur.

Milli Kuvvetlerin sonunda AHP Meydanına ulaşılır. Burada büyük bir havuz vardır. Oradan Yeni Çarşı tarafına, eski Salı Pazarı tarafına ya da Anafartalar kısmına sapmak mümkün.

10. Balıkesir Değirmen Boğazı

Piknik alanı, Balıkesir- Bursa karayolunun 10. kilometresi üzerinde bulunmaktadır. Toplam alanı 250 hektardır. Sahada; girişte satış stantları, içeride kır gazinosu, kafeterya, büfe, çocuk oyun alanları basketbol sahası ve otopark bulunmaktadır. Piknik alanı çam, servi, söğüt, gibi 52 tür ağacı bünyesinde bulundurmaktadır.


Whatsapp Destek

Sevgi Çetin
Nasıl Yardımcı Olabiliriz.?